Kære alle nye medstuderende!


Stort tillykke med optagelsen på Arkitektskolen Aarhus og hjertelig velkommen.

Vi glæder os til at byde dig og dine nye medstuderende velkommen mandag den 21. august i skolens auditorium. Det bliver starten på en fantastisk studietid, og det vil uden tvivl blive en RUSuge, I længe vil snakke om.

I RUSugen skal vi lære hinanden at kende. Du skal lære noget om hvad vi laver som arkitektstuderende, og hvad skolen er for en størrelse. Vi lover at det bliver en studiestart, hvor I kan lære hinanden og skolen at kende, og blive trygge ved de nye omgivelser.

På denne hjemmeside finder du al den nødvendige information om din RUSuge.

Det første vi vil bede dig om, er at læse informationerne på hjemmesiden her igennem. Du får allermest ud af din introduktion til studiet, hvis du er ordentligt “klædt på” inden du møder op.

Det andet vi vil bede dig om er at du tilmelder dig turen. Det er meget vigtigt. Læs mere om tilmelding

Vi har sammen med et hold af herlige arkitektstuderende, fordelt på alle årgange, arbejdet benhårdt henover sommeren for at skabe en fantastisk RUSuge til dig!

For at give dig den bedste introduktion har vi inddelt alle nye studerende i 8 hold med hvert sit par tutorer. Tutorerne er ældre studerende, der glæder sig til at fortælle om studiet, besvare dine spørgsmål og selvfølgelig til at byde dig velkommen i fællesskabet.

Er du mere nysgerrig på dit kommende studieliv kan du finde massere af spændende informationer mere generelt om skolen i vores digitale interaktive studenterhåndbog

Er du det mindste i tvivl om noget, der har med RUSugen eller studiestart at gøre, findes mange af svarene her på siden, der opdateres løbende gennem august måned – ellers er vores kontaktoplysninger her.

Vi glæder os alle til at se dig til en uge fyldt med fest, farver og hyggelige stunder – vi er rigtig mange der ønsker jer den bedst mulige studiestart!

På vegne af hele RUS CREW 2023

Malene Marie Madvig & Line Vestergaard Cramer,

Hovedplanlæggere af Rusturen 2023

Et stort VELKOMMEN skal I også have fra skolens ledelse.

Velkommen i Arkitektskolen Aarhus!

Kære nye studerende

Først og fremmest velkommen til Arkitektskolen Aarhus. Fra den faglige ledelse skal der lyde et stort tillykke med jeres optagelse her på skolen. Den faglige ledelse på skolen består af rektor Torben Nielsen, prorektor Kristine Leth Juul, uddannelseschef Rasmus Grønbæk Hansen og forskningschef Thomas Bo Jensen.

Vi håber, at I bliver glade for at gå på skolen, og vi glæder os til at være med til at gøre jer til dygtige arkitekter.

Engaging Through Architecture

På Arkitektskolen Aarhus er vores motto ”Engaging Through Architecture”, og det kommer til udtryk i den måde, vi griber uddannelsen an på.

På Arkitektskolen mener vi, at arkitektur skal påvirke verden og skabe bæredygtige rammer for de mennesker, der lever i den. Derfor uddanner vi arkitekter, der med nye ideer og relevante løsninger kan skabe værdi for fællesskabet i en foranderlig verden. En verden, der i stigende grad udfordrer os til at tænke kreativt for at eksistere, for at bo og for at trives.

Vi gør det ved at arbejde tæt sammen med andre faggrupper, ved at omfavne nye teknologier, ved at vove eksperimentet og ved konstant at tilegne os nye færdigheder.

Igennem vores kunstneriske tilgang finder vi nye veje. Gennem videnskabelige undersøgelser finder vi nye svar. Og gennem praktisk udførelse bliver vores teoretiske viden til faglig kunnen. 

Vi tager ansvar for og engagerer os i det samfund, vi er en del af.

Som rektor er Torben Nielsen med til at tegne de store linjer for Arkitektskolen Aarhus. Torben Nielsen har siden 2010 været skolens rektor.

Den nye skole

I 2021 flytter Arkitektskolen Aarhus ind i en helt ny skole, der i øjeblikket bygges på Godsbanearealet. Den nye skole kommer til at danne de optimale rammer for, at vi fortsat kan tilbyde jer en arkitektuddannelse i verdensklasse. I jeres tid på skolen frem mod flytningen vil den nye skole fylde en del, og vi ønsker at inddrage jer i processen. På den nye skole styrkes værkstedsfaciliteterne, vi får langt bedre fællesrum, ligesom vi også ser frem til at samle skoles mange aktiviteter på kun én lokation – dét tror vi kommer til at styrke sammenholdet på skolen. Prorektor Kristine Leth Juul har hovedansvaret for flytningen til den nye skole.

Arbejdet ved tegnebordet

Arkitektskolen Aarhus adskiller sig på mange måder fra andre videregående uddannelser. Skolen blev grundlagt i 1965, og siden dengang har vi haft et stort fokus på projektorienteret tegnebordsundervisning. Denne måde at undervise og lære på er en vigtig del af skolens DNA, og projektarbejdet udføres i dialog med dine undervisere og medstuderende, og kræver, at du tilbringer mange timer på tegnesalene. Opgaver og projekter afsluttes med kritikker eller pin-up, hvor undervisere og studerende diskuterer arbejdsprocessen og resultatet. Det giver dig mulighed for at udvikle dine evner til at fortolke, analysere, sætte komplekse problemer i perspektiv og prioritere.

Som uddannelseschef har Rasmus Grønbæk Hansen ansvaret for skolens bachelor- og kandidatuddannelse.

Research by design

Udover at være en uddannelsesinstitution er Arkitektskolen Aarhus også en forskningsinstitution. Skolen har en Ph.D.-skole i samarbejde med Designskolen Kolding. Ph.D.-skolen tilbyder en forskningsuddannelse, som tager tre år. 

Vi har et særligt fokus på at udvikle forskningstilgangen Research by Design, hvor den arkitektoniske designproces og fagets egne redskaber – tegning, modellering og eksperimenter – bruges som forskningsmetoder til at skabe ny indsigt og viden. Inden for kunstnerisk udviklingsarbejde kombineres overvejelser om den kunstneriske praksis med skabelsen af kunstneriske produkter med høj æstetisk værdi. 
Som forskningschef har Thomas Bo Jensen ansvaret for de forskningsrelaterede dele af skolens aktiviteter.

Endnu engang skal der lyde et hjerteligt velkommen her på Arkitektskolen Aarhus fra den faglige ledelse.

Vi håber på, at I får fem spændende, udfordrende og også sjove år på skolen, at I vil bidrage til jeres egen og jeres medstuderendes gode læringsrum – og vi håber, at I vil gå til jeres uddannelse med nysgerrighed, åbenhed og engagement.

Hjertet, kantinen ved Arkitektskolen Aarhus

BLIV KLAR TIL STUDIESTART

Arkitektskolen har som noget nyt lavet et online studiestartskursus til nye studerende i samarbejde med Studenterrådgivningen, som handler om, hvordan det er at være studerende på Arkitektskolen Aarhus. Vi har valgt at kalde studiestartskurset ’Bliv klar til studiestart’.

’Bliv klar til studiestart’ har til formål at hjælpe dig godt i gang som ny studerende på arkitektskolen. Du kan gennemgå kursets indhold på det tidspunkt, du har lyst, men vi anbefaler, at du gennemfører det før din egentlige studiestart – eller kort herefter.

Materialet består af fire moduler, som på forskellig vis introducerer dig til det at være studerende – modulerne hedder:

• Fra elev til studerende

• Studievaner

• Holdbar motivation

• Faglige fællesskaber og samarbejde

Du kan også finde en række gode råd, som kan være nyttige i forbindelse med studiestarten. Og du kan ‘møde’ dine nye studiekammerater, da I får mulighed for at kommunikere med hinanden online.

Vi håber, du vil benytte dig af tilbuddet!

Et stort VELKOMMEN skal I også have fra andre vigtige personligheder i vores netværk.

Rum for diskussion

I Arkitektforeningen Østjylland skaber vi rum for diskussion. Med arkitekturen som udgangspunkt vender og vrider vi alle aspekter af samfundet, og hvilken rolle arkitekturen spiller heri. Vores fysiske omgivelser har betydning for alt fra skolebørns indlæringsevne til klimakrisen. Vi diskuterer arkitektur, fordi det gør en forskel. Vi mødes til forelæsninger, studieture, filmvisninger, debatter og byvandringer.

Hvordan hænger FN’s 17 verdensmål sammen med den måde vi bygger vores byer på? Hvad tænker vores lokalpolitikere om nedrivning af boligblokke – og om etablering af højhuse? Er der plads til naturen i fremtidens storby?

Vores fælles grundlag er, at vi studerer eller arbejder med arkitektur – eller gør begge dele! Hvad enten vi er studerende, praktiserende eller pensionist, arbejder med bygningsarkitektur, restaurering, planlægning af vores byer eller noget helt andet, har vi det til fælles, at vi lever og ånder for arkitekturen.Så uanset om du er til franske kunstfilm, vil banke næven i bordet og ytre din holdning eller bare nysgerrig på at vide, hvad der rører sig i praktiserende del af arkitektfaget, står vi klar med åbne arme og spidse ører.

Velkommen til arkitekt faget og rigtigt godt RUS-arrangement til alle!

Find alle spændende arrangementer på Arkitektforeningens hjemmeside: Kalender (arkitektforeningen.dk), husk at følge med på Arkitektforeningen Østjyllands Facebook-side og meld dig ind i Arkitektforeningen på arkitektforeningen.dk.

Annonce-RUS-Arkitektforeningen-2022-Meld-dig-ind

Studietur til Skagen

Kære nye Aarch-studerende. 

Jan Ove Petersen, formand for FAOD, Arkitekt MAA

Stort tillykke med din plads på en rigtig god, spændende og yderst relevant uddannelse, Arkitektuddannelsen. 

Det er en uddannelse, der giver dig mange oplevelser og udfordringer. Du får mulighed for at prøve dig selv af. Der vil blive stillet store krav til din udvikling både fagligt og personligt. Undervejs får du udvidet dine horisonter og set mange smukke steder og kulturer.

Herefter vil dine faglige færdigheder være efterspurgte i samfundet – også uden for Danmarks grænser.

Hvor du ender arbejdsmæssigt kan være svært at spå om. Der er flere muligheder for færdige arkitekter, end man lige forestiller sig. – I Forbundet Arkitekter og Designere, FAOD, er der ca. 6.000 medlemmer. Vi ved hvor de enkelte medlemmer er beskæftiget, og det siger i høj grad noget om bredden af dine fremtidige muligheder.

Beskæftigelsen er sådan pt: Ca. 44 % er ansatte på private tegnestuer. Ca. 33 % er ansatte i det offentlige. Ca. 18 % har anden privat ansættelse eller er selvstændige. (Ca. 5 % er ledige.) – FAOD holder løbende øje med arbejdsmarked og samfundets udvikling. – FAOD forhandler og sikrer fælles overenskomster med løn og rammer for arbejdslivet både for private og offentlige ansatte.

FAOD ved, at der for ofte er hårde vilkår for unge arkitektstuderende. Det er dyrt at være studerende, og derudover er der uheldige traditioner med at give dårlige løn til praktikanter og nyuddannede. Det vil FAOD gøre op med. Første skridt er at styrke de studerende, så de kender deres rettigheder og får den hjælp de skal have. – FAOD rådgiver studerende efter behov.

Derfor er det pr. 1. juli 2020 – som noget nyt – gjort gratis for studerende at være medlem af Forbundet Arkitekter og Designere. – Ved et medlemskab får I som studerende et fagligt fællesskab, hvor man står sammen om løsning af arbejdsvilkårene. Læs mere på hjemmesiden: www.faod.dk

Med venlig hilsen

Jan Ove Petersen, formand for FAOD, Arkitekt MAA